Rodia își ia numele din latina granatus însemnând „abundent în boabe.”
Originar din Orientul Mijlociu de peste 4000 de ani, rodia este caracterizata ca un puternic antioxidant, de 3 până la 4 ori mai mare decât vinul roșu și ceaiul . Este bogat in polifenoli (tanin) și antocianine, antioxidanți conținuti în sucul de fructe, coaja și care acționează sinergic. Rodia aduce o cantitate considerabila de vitamina B6 si vitamina C. Consumat sub forma de suc are un puternic efect racoritor in perioada calda, de altfel bogat in fibre asigura un tranzit intestinal fiind promovat in acest sens.
100 g rodie este:
81% apă
71 kcal
2,3 g de fibre
Studiile privind consumul de rosie sau sucul acesteia au aratat ca au efect antiaging si pot incetini progresia anumitor tipuri de cancer , cum ar fi cel de prostata, de colon și de sân. Unul din aceste studii a arătat că rodia, asociate cu broccoli, curcuma si ceaiul verde scade cu 63% nivelul de PSA (antigen specific prostatic – markerul de evaluare a ratei de recurență) in 6 luni la pacientii cu cancer de prostata. Profesorul David Khayat, sef departament oncologie la Spitalul Pitie-Salpetriere, a explicat ” chiar dacă nu există nici un regim alimentar împotriva cancerului valabil pentru toate tipurile, anumite alimente s-au dovedit prin studii specifice, cu proprietăți de protecție . ” Rodia este o parte din “Top 7”. S-a demonstrat ca un consum constant de suc de rodie este acceptat in preventia bolilor cardiovasculare . Antioxidanții din rodie îmbunătățesc circulația prin efectul reologic, au control asupra colesterolului, scad tensiuniea arteriala și au un efect benefic asupra leziunilor aterosclerotice.