Oamenii se schimba mult in timp, nu-i asa? Cum ramane cu liberul arbitru cand decidem ce este bine si ce este rau sa mancam; Exista oare un control asupra ceea ce suntem si asupra a ceea ce devenim? Ne nastem cu predispozitii temperamentale care ne modeleaza mult aspectul comportamental. Multi gandim ca ne este frica de mancare, dar cu greu s-ar spune ca ne temem de ea… FRICA!? Prefer sa fiu un fan al ei. Cu siguranta ca e mai bine sa fii speriat, decat sa-ti para rau!
Benjamin Flanklin spunea: “Omul trebuie să mănânce pentru a trăi, nu să trăiască pentru a mânca”; A intreba daca e de la natura sau de la cultura, e ca si cum ai intreba daca o vijelie este cauzata de temperatura sau de umiditate. Interactiunea celor doua ne face sa fim ceea ce suntem…iar asta imi aduce aminte de citatul lui G. B. Shaw “Nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare”. Denigrarea celor care nu se pot abtine de la mancare si cei care controleaza meticulos si reflexiv mesele… se vede ca si diferenta intre un caracter puternic si unul slab, intre un introvertit si extravertit, intre ratiune si ambiguu. Cert este ca suntem inclinati sa punem accent pe activarea dopaminei fara sa tinem cont de riscurile sensibilitatii la recompensa: trebuie sa gasim un echilibru intre actiune si gandire.
Invatati sa va cheltuiti energia pe lucrurile care conteaza cu adevarat pentru voi, in locul “activitatilor “ care par ca va ofera placere culinara. Invatati sa va opriti si sa va ganditi atunci cand apar semnalele de avetizare (cantarul), ca lucrurile nu se desfasoara asa cum sperati. Cautati o contrapartida (din partea partenerului de viata, a prietenilor, a partenerilor de afaceri) care sa va ajute sa va infranati si care sa compenseze ratacirea de moment. O modalitate buna este sa aveti grija sa NU va inconjurati cu imagini de recompense in momentul crucial al luarii deciziei.
Starea de flux sau de determinare – se produce adesea in conditiile in care oamenii devin independenti de mediul social. In masura in care ajungeti aici, e nevoie clar sa urmati o activitate de dragul ei si NU pentru recompensa pe care o ofera (a citi, a ingriji o gradina, a naviga singur pe mare). Ramai fidel naturii tale si nu ceda!
Frumusetea omului poate fi un model atunci cand depinde de unghiul de viziune al individului ca atitudine limitativa si/sau de admiratie fata de mancare.
Nu-ti dori nimic & Fa orice => …si ai TOTUL
DietStyle Iaşi
Str. Banu, Nr. 14-16
Iaşi, jud. Iaşi
0756 700 600
iasi@dietstyle.ro
DietStyle Ploieşti
Str. Ştefan Greceanu, Nr. 16
Ploieşti, jud. Prahova
0770 946 712
ploiesti@dietstyle.ro