Nivelurile de vitamina D in preventia infectiei cu COVID-19
De luni de zile bune suntem tinta acestei pandemii avand la baza infectia cu Covid 19, principala cauza de deces de altfel la nivel mondial. Conform ultimelor date, se intrevede aparitia unui vaccin care sa limiteze transmiterea si infectia cu aceasta boala insa specialistii considera ca, principala modalitate de evitare a contracarii virusului este tot preventia. Un subiect care este foarte des mediatizat in ultima vreme legat de acest subiect este imunitatea, atat la nivel descriptiv cat si stiintific. Lucrarea de fata isi propune deschiderea unui subiect studiat si observat in acelasi timp, respectiv Vitamina D intre carenta si optim, atat la pacientii infectati cu Covid 19 cat si la cei sanatosi, susceptibili la boala.
Vitamina D este o vitamină liposolubilă care joacă un rol important în homeostazia calciului. Este sintetizata endogen în piele atunci când este expusa la radiații UV-B la lumina soarelui in 1,25-dihidroxi vitamina D (forma activă). Deficiența sa a fost legată de susceptibilitatea crescută la infecțiile virale [ 2]. In acest context, se intrevede că există o corelație între nivelurile de vitamina D și susceptibilitatea la COVID-19, iar suplimentarea cu Vit D ar putea reduce riscul și severitatea COVID-19. Conform datelor publicate [1] Vit. D este implicata pe scara larga in imbunatatirea raspunsului imun si in suprimarea raspunsului proinflamator pe care Covid 19 il are in sindromul respirator acut sever (SARS) care a apărut în China în 2002 [ 3 ] și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în curs, înregistrat pentru prima dată în 2012 în Orientul Mijlociu [ 4 ]. Deficiența sa a fost legată de susceptibilitatea crescută la infecțiile virale [ 2]. Deasemenea, se presupune că există o legatura între nivelurile de vitamina D și receptivitatea la COVID-19, iar corectarea acestora cu Vit D ar putea reduce riscul și severitatea COVID-19.
S-au scris in nenumarate randuri despre deficitul de vitamina D la nivel global, frecventa la toate grupele de varsta [5] mai ales in timpul iernilor unde radiatiile UV-B sunt neglijabile la suprafata pamantului. Acest fapt determina o crestere a infectiilor cu virus gripal in prima luna de iarna confor datelor epidemiologice[5], in timp ce nivelurile optime de vit. D protejeaza organismul atat de virusul gripal cat si de virusul sincitial respirator (RSV)[6]. De asemenea, nivelurile serice de vitamina D tind să scadă odată cu înaintarea în vârstă [ 6 ]. Acesta informatie este foarte importanta în ceea ce privește infectia cu COVID-19, deoarece rata de fatalitate (CFR) creste odată cu vârsta [ 7 ]
Intr-un studiu efectual de Bergman si colab. [8] s-a efectuat o metaanaliză a studiului controlat randomizat cu Vit. D pentru prevenirea infecției tractului respirator (ITC) si s-a demonstrat că riscul de apariție a acesteia este redus prin administrarea profilactică de Vitamina D.
Rhodes, Daneshkhah [9.10] și colab. au evidențiat relația dintre mortalitatea de COVID-19 și țările afectate pe baza pozitiei geografice a acestora. S-a observat că țările situate in partea nordica (peste 350 latitudine nordica) care nu se confruntă cu lumina soarelui adecvată în timpul iernii suferă de deficit de vitamina D. Aici, rata fatalității specifice vârstei (CFR) a COVID-19 a fost cea mai mare,de exemplu în Italia, Spania și Franța, unde se raportează deficiență severă de Vit D (concentrație medie de 25OHD <0,25 ng / L) în comparație cu alte țări.
Din studiile menționate mai sus se evidentiaza în mod cert faptul că deficitul de Vit D predispune persoanele vârstnice și indivizi cu condiții de sănătate precare la o slabire a sistemului imunitar și exacerbează infectiile respiratorii prin deteriorarea țesutului pulmonar. Asadar, implicarea noastra pentru a mentine un nivel optim de vit. D (peste 0.3 ng/L) este una din metodele de preventie si profilaxie impotriva infectiei cu Covid 19. Scaderea concentratiei de vit. D sub aceasta valoare creste susceptibilitatea si riscul de dezvoltare a complicatiilor atat in randul pacientilor sanatosi, dar mai ales celor cu afectiuni preexistente de tipul diabet, HTA, supraponderali (IMC >25), la cei cu sindrom X metabolic si altele.
Bibliografie
- Khare D., Godbole NM, Pawar SD Calcitriol [1, 25 [OH] 2 D3] pre- și post-tratament suprimă răspunsul inflamator la infecția cu gripa A (H1N1) în celulele epiteliale pulmonare umane A549. Eur J Nutr. 2013; 52 : 1405–1415.
- Beard JA, Bearden A., Striker R. Vitamina D și starea antivirală. J Clin Virol. 2011; 50 : 194–200.
- Zhong NS, Zheng BJ, Li YM Epidemiologie și cauza sindromului respirator acut sever (SARS) în Guangdong, Republica Populară Chineză, în februarie 2003. Lancet. 2003; 362 : 1353–1358
- Assiri A., McGeer A., Epidemia Perl TM focar de sindrom respirator din Orientul Mijlociu coronavirus. N Engl J Med. 2013; 369 : 407–416.
- Palacios C., Gonzalez L. Deficitul de vitamina D este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, J. Steroid Biochem Mol Biol. 2014; 144 : 138–145.
- Cannell JJ, Vieth R., Umhau JC Epidemic gripal și vitamina D. Epidemiol Infect. 2006; 134 : 1129–1140.
- Grant WB Variațiile producției de vitamina D ar putea explica sezonalitatea infecțiilor respiratorii din copilărie în Hawaii. Pediatr Infect Dis J. 2008; 27 : 853.
- Zijian F., Qun L., Yanping Z. Caracteristicile epidemiologice ale unui focar de boli coronavirus noi din 2019 (COVID-19) în China. China CDC săptămânal. 2020; 2 : 113–122.
- Bergman P., Lindh Å.U., Björkhem-Bergman L., Lindh JD Vitamina D și infecții ale tractului respirator: o revizuire sistematică și meta-analiză a studiilor controlate randomizate. Plus unu. 2013; 8 : 1–4.
- Rhodes JM, Subramanian S., Laird E., Kenny RA Editorial: mortalitatea scăzută a populației din COVID-19 în țările de la sud de 35 de grade Nord susține vitamina D ca factor care determină severitatea, Aliment. Farmacol. Ther. 2020: 1-4.
- Daneshkhah A., Eshein A., Subramanian H., Roy HK, Backman V. Rolul vitaminei D în suprimarea furtunii de citokine la pacienții cu COVID-19 și mortalitatea asociată. medRxiv. 2020
- Suzan Vega, Benefits of Vitamin D: Why You Should Add It to Your Regular Supplements in 2020
- ***DietStyle Romania – http://dietstyle.ro
DietStyle Iaşi
Str. Banu, Nr. 14-16
Iaşi, jud. Iaşi
0756 700 600
iasi@dietstyle.ro
DietStyle Ploieşti
Str. Ştefan Greceanu, Nr. 16
Ploieşti, jud. Prahova
0770 946 712
ploiesti@dietstyle.ro