Cred că primul gând care ne vine în minte atunci când ne gândim la dovleac este ,,gustul copilăriei”.
Ne amintim cu toții faimoasa plăcintă de dovleac a bunicii, dar credeți că întâmplător acest aliment era atât de prezent pe mesele timpurilor trecute?…Bunicii noștri cunoșteau instinctiv beneficiile consumului anumitor alimente, astfel încât acestea nu lipseau de pe mesele lor.
Odată cu evoluția științei și a medicinei moderne, am ajuns să studiem în amănunt multe dintre beneficiile dovleacului și a semințelor acestuia. După cum bine știți, dovleacul are acea culoare galben-portocalie, care este dată de betacaroten, precursorul vitaminei A (retinolul). Vitamina A, este indispensabilă văzului, este un bun antioxidant, necesară creșterii osoase, procesului de reproducere, dezvoltării embrionare, prevenirii cancerului și deloc de neglijat are un rol benefic în menținerea integritătii pielii.
Ne-am propus totuși ca pentru acestă temă, să ne aplecăm mai mult asupra unei anumite părți a dovleacului și anume semințele acestuia care sunt la îndemâna oricui, usor de achiziționat și de consumat.
Semintele de dovleac constituie o bună sursă de fibre și de acizi grași nesaturați, cu rol benefic în buna funcționare a inimii și a întregului aparat cardio-vascular. De asemenea, sunt antiparazitare, stimulează activitatea rinichilor si reglează colesterolul reducând LDL-ul, așa-numitul colesterol rău.
În plus, acestea conțin proteine și multe minerale. Magneziul, prezent în semințele de dovleac alungă oboseala, iar lecitina îmbunatățește memoria și joacă un rol important în buna funcționare a ficatului. Zincul va oferi suport imunitar și va aduce beneficii sănătății pielii.
De asemenea semințele de dovleac ne ajută în lupta împotriva unei boli a societății moderne în care trăim: diabetul. Paradoxal, desi nivelul de trai al omului modern este mai confortabil ca niciodată, modul în care ne alimentăm este uneori “greșit”. Și din păcate, invocăm cu TOȚII foarte ușor factorii externi (lipsa timpului alocat pentru a mânca sau pentru a găti corect sau invadarea pieții cu așa-numitele produse de proastă calitate și pline de “E-uri”). Toate aceste scuze (să recunoaștem!) au dus la o creștere exponențială a frecvenței apariției diabetului, dar și a scăderii vârstei de debut a acestei afecțiuni. Așadar în acest “labirint” alimentar în care diabetul și celelalte patologii asociate “stau la pândă”, găsim un aliat si anume: semințele de dovleac. Unele studiile efectuate pe animale au dovedit că acestea reglează producerea de insulină și previn apariția complicațiilor diabetului. Așadar semințele de dovleac sunt recomandate celor care suferă de această afecțiune, dar mai ales în scopul prevenției apariției acestei boli.
Într-o notă optimista, o să vă mai spunem că semințele de dovleac sunt bogate în triptofan (aminoacid care nu poate fi sintetizat de organism, el trebuie introdus printr-o dietă adecvată). Triptofanul este precursorul melatoninei, substanță care reglează ritmul circadian și poate mai important, al serotoninei, așa numitul “hormon al fericirii”. Serotonina se leagă de buna funcționare a organismului, influențând major anumite funcții ale acestuia, cum ar fi: memoria, comportamentul sexual, procesul de învățare, dispoziția (reduce anxietatea), îmbunătățește buna funcționare a sistemul endocrin, reduce percepția la durere și contribuie la menținerea unei stări generale de bine a organismului.
Deci haideti să ne bucurăm de gustul plăcut și de multitudinea de beneficii ale semințelor de dovleac, să ne alimentăm corect și astfel să fim mai sănatoși, mai tineri, mai frumoși, mai fericiți.
DietStyle Iaşi
Str. Banu, Nr. 14-16
Iaşi, jud. Iaşi
0756 700 600
iasi@dietstyle.ro
DietStyle Ploieşti
Str. Ştefan Greceanu, Nr. 16
Ploieşti, jud. Prahova
0770 946 712
ploiesti@dietstyle.ro