Consumul de branzeturi intre DA si NU

Putem argumenta, că‚ DA versus NU reprezintă echivalentul ALB versus NEGRU. Multi vor spune ca sunt in antiteză. Ori e una, ori este cealaltă. Și totuși, cred că ne-am confrunat toți deseori în viață cu nuanțele de… gri. Vorbind mai puțin metaforic, trebuie sa spunem că există mereu calea de mijloc. Plecând de la această idee, o să vă prezint beneficiile, dar și unele dezavantaje ale consumului de brânzeturi. Într-o notă optimistă, o să încep cu  ‘partea plină a paharului’. 

În primul rând, trebuie sa vă spun ca brânzeturile conțin lactobacili. Lactobacilii sunt acele bacterii care se găsesc pe traiectul întregului tub digestiv (și nu numai) și care ne ajută să avem o digestie fără probleme.

Concret: urmăm un tratament cu antibiotice, sau cu antiinflamatoare, sau pur și simplu din diferite motive (stres, oboseală) ne putem deregla flora intestinală. Dacă se întâmplă asta avem două soluții.       

Putem apela la numeroasele produse industriale apărute pe piață. Dar acestea au două dezavantaje. În primul rând, orice produs de acest gen va avea și efecte adverse, în al doilea rând, deloc de neglijat, au un cost destul de ridicat.

Cea de a doua soluție este aceea ca putem consuma iaurturi, brânzeturi etc, care sunt bogate în lactobacilli (Lactobacilul este bacteria care transformă laptele in iaurt).

Avantajele vor fi multiple: sunt gustoase, au preț redus, sunt foarte variate, sunt acceptate ușor de copii,  există foarte multe iaurturi dietetice etc 

Iaurtul  este bogat în vitamina K, vitamine din grupul B, fosfor, zinc etc.

Kefirul conține vitamina B12, calciu, magneziu, și este mai potrivit  persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză.

Dar așa cum vă ‘promiteam’ la începutul acestui articol, sunt datoare să vă prezint și câteva dezavantaje ale consumului acestor tipuri de alimente. Unele  produse (în special branzeturile cu un conținut ridicat de grăsime  și cele sărate)  pot crește colesterolul și tensiunea arterială.

O altă problemă este aceea a branzeturilor cu mucegai. Acestea pot provoca alergii. Exact aceeași familie de mucegaiuri (Penicillium) care se gasește astăzi în faimoasele brânzeturi franțuzești, a fost folosită în trecut pentru obtinerea penicilinei. Prin urmare, atenție la persoanele alergice la antibiotice! Există riscul ca ele să  dezvolte o reacție alergică   consumând acest tip de alimente.

Concluzionând, trebuie să vă spun că există o mare varietate de produse, astfel încât, puteti alege foarte ușor ce vi se potrivește cel mai bine… pentru că NU există ALB vs.NEGRU , ci doar gri….În cazul de față, putem traduce prin cuvântul de bază: ECHILIBRU…, în acțiunile noastre, în viața noastră…în ALIMENTAȚIA  NOASTRĂ!!!