“Vrem sa supravietuim in fata incertitudinii si pe deasupra – asemenea unora dintre cei mai duri si bataiosi stoici romani – sa avem ultimul cuvant. Problema este cum sa domesticim, ba chiar sa dominam si sa cucerim nevazutul, opacul si inexplicabilul. Cum?” (Antifragil – Nassim Thaleb)
În ultimele luni pe orice cale mass-media auzim de viruși, pandemie și vedem cum viata noastra s-a schimbat pe directii multiple. Cand vorbim de stil de viata, ne referim la obiceiuri desprinse din activitățile sociale, munca efectiva, din interacțiunea cu membrii familiilor noastre. Voit nu am spus nimic de obiceiurile alimentare, fiindcă aparent acestea nu par a fi importante, dar din ce în ce mai multe studii arată, in acest moment, ca ceea ce mancam si cum mancam poate fi aliatul nostru în lupta cu SARS-CoV-2.
Dacă la începutul epidemiei, era și firesc sa nu beneficiem de statistici și să avem doar recomandări generale, în [MW20] se arată ca exista o probabilitate mai mare ca o persoana cu greutate normala sa nu contracteze Covid decât o persoana supraponderala. Mai mult studiul citat, care a fost efectuat pe 399.000 de pacienți arată ca persoanele supraponderale prezinta o proabilitate de 74% de a ajunge la terapie intensive. Din păcate masuratorile aduc în prim plan și un procent ingrijorator de 48% ca rata a mortalitatii în randul acestora.
Obezitatea in societatea noastra nu e încă privită ca pe o boala, așa cum se intampla in multe societăți cu un grad înalt de civilizație, ci ca pe o modalitate de a stigmatiza persoanele suferinde. De aici, avem și repercursiuni de tipul: persoana cu ceva kg în plus nu se duce la medic “de rușine” pentru diverse probleme de sanatate, nu iese la plimbare “de rușine” și lista poate continua… Ca rezultat, persoanele obeze au diferite afectiuni inflamatorii, probleme de imunitate, diabet, probleme cardiace, carențe de vitamine și minerale care în timp provoacă adevărate tsunami la nivelul sanatatii individului. Sa ne uităm ca în America, Covid-19 a avut un efect devastator într-un mediu în care “40% dintre adulți sunt obezi” [MW20]. Dacă privim cu speranta ca America e pe alt continent, deci implicit sunt și alte obiceiuri alimentare departe de Europa, atunci sa venim mai aproape de noi la un studiu realizat în Anglia pe un eșantion de 334.000 de persoane și publicat în Proceedings of the National Academy of Science care susține aceeași idee a pericolului pe care kilogramele în plus le are și în lupta cu COVID-19 [MW20] .
DietStyle lupta de peste 15 ani cu kg in plus si ne propuneam ca ideal sanatatea pacientilor nostri, acum adaugam la asta si dorinta de a fi mai rezistenti in fata pericolului iminent adus de Covid19.
Statisticile de care aminteam mai sus au în spate studii clinice și argumente științifice. Catherine Andersen, cercetatoare în domeniul nutritiei la Fairfield University remarca faptul că “Pierdem țesutul imunitar în schimbul țesutului adipos, făcând sistemul imunitar mai puțin eficient fie în protejarea organismului de agenți patogeni, fie în răspunsul la un vaccin”. De asemenea în [MW20] se aduc argumente ale specialistilor in imunologie care susțin ideea: pastrati și luptati-va pentru a avea o greutate normala. E un deziderat la care fiecare persoana poate adera ca autodidact la un program de monitorizare a greutatii, singur sau cu ajutorul unui medic specialist de la DietStyle.
Cu siguranta, in acest moment speranta merge si catre solutiile oferite de medicatie, dar sunt multe aspecte care trebuie luate in calcul. In [MW20] se menționează faptul ca pentru pacienții obezi cu Covid-19 se utilizează anticoagulante în cantități mai mari. Insa, Scott Kahan, medic de medicină pentru obezitate care dirijează Centrul Național pentru Greutate și Wellness, atrage un semnal de alarma si mentioneaza faptul ca “se știe însă foarte puțin despre și/cum sunt tratamentele cu Remdesivir și Dexametazonă, deoarece pacienții cu obezitate „sunt adesea excluși din studiile clinice”. Deși se dorește in momentul de fata, ca studiile privind tratamentul in COVID-19 să includă persoane cu indice de masă corporal ridicat (ori de câte ori este posibil), procesul este adesea unul costisitor care necesita resurse suplimentare.
Asadar, ne este mult mai comod sa cheltuim energia pe lucruri care conteaza cu adevarat; relatia cu mancarea trebuie aiba o atitudine limitativa in care, e mai bine sa fii speriat decat sa-ti para rau, iar pastrarea unei greutati ideale sa devina un deziderat in preventia infectiei cu Covid19.
Bibliografie
[MW20] Meredith Wadman, De ce COVID-19 este mai mortal la persoanele cu obezitate – chiar dacă sunt tineri, Septembrie 2020, https://www.sciencemag.org/news/2020/09/why-covid-19-more-deadly-people-obesity-even-if-theyre-young
*** DietStyle Romania – http://dietstyle.ro
DietStyle Iaşi
Str. Banu, Nr. 14-16
Iaşi, jud. Iaşi
0756 700 600
iasi@dietstyle.ro
DietStyle Ploieşti
Str. Ştefan Greceanu, Nr. 16
Ploieşti, jud. Prahova
0770 946 712
ploiesti@dietstyle.ro